Het Kapucijnenklooster

Kapucijnen

De kapucijnen zijn een wereldwijde religieuze gemeenschap in de traditie en geest van Franciscus van Assisi. Het Evangelie van Jezus is hun leven en regel. Zij komen op voor een rechtvaardiger wereld, voor armen en behoeftigen, voor de dialoog met andere religies en voor de vrede. De kapucijnen werken aan een geloofwaardige, broederlijke en levensvatbare kerk. Op deze weg zijn een respectvolle omgang met elkaar, gastvrijheid, barmhartigheid, nederigheid en niet in de laatste plaats humor bijzonder belangrijk.

Het klooster

Het kapucijnenklooster in Meersel-Dreef werd aan het einde van de tachtigjarige Oorlog gesticht dankzij de invloedrijke baron Jan De Wyse uit Breda die een groot deel van zijn vermogen schonk om de bouw van een klooster in Meersel-Dreef mogelijk te maken. De eerste steen van het klooster werd gelegd in 1687.

In de loop der tijd heeft het dorp aan de Belgisch Nederlandse grens zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk spiritueel centrum wat ook te danken is aan het grote Mariapark dat tegenover het klooster ligt. Deze groene oase met veel religieuze monumenten, een Lourdesgrot en een Franciscaans labyrint, biedt bezoekers ruimte voor stilte, gebed en meditatie. In het klooster bevindt zich ook een Franciscaans belevingscentrum en een gastenverblijf. Aan het hoofd staat broeder Kenny, de Gardiaan van deze kloostergemeenschap. 

Brouwerij Het Nest betaalt jaarlijks een bedrag aan het Kapucijnenklooster die met dit geld lokale goede doelen steunt en hun gemeenschapswerking bestendigt. 

Heeft u een vraag?

Neem hier contact op met ons!

Contact